Tvätta sminkborstar

Att tvätta sminkborstar är det nog få människor som tycker är kul, men det är absolut ett nödvändigt ont. Genom att regelbundet rengöra sminkborstar gör man framförallt sin hy en tjänst, men även sminkborstarna! Du förlänger dina sminkborstars livslängd massor genom att ta hand om dom. Man måste både tvätta sminksvamp men också borstarna då bakterier kan frodas i bägge två! Många tror nämligen att det bara är svamparna som blir äckliga men så är det alltså inte. 

Tvätta sminkborstar snabbt

Det mest effektiva sättet att tvätta sina sminkborstar är att köpa en bra rengöring som man trivs med. Dessa finns ju i alla möjliga prisklasser och med fokus på olika funktionaliteter. När jag valt ut dessa jag i detta inlägg kommer rekommendera har jag fokuserat mycket på att de ska vara prisvärda utifrån jobbet den gör. Många lägger mycket pengar på sina sminkborstar och jag tycker även att man ska göra det på rengöringen av sina borstar om man har möjligheten till det! 

NYX Brush Cleansert?a=1179647808&as=1420516769&t=1&tk=1&i=1 - Tvätta sminkborstar

800897830830 1 - Tvätta sminkborstar

+ Väldigt bra pris, endast 179 kr för 250 ml

– Gillar tyvärr sprayflaskor bättre

Bobbi Brown Brush Cleaning Sprayt?a=1179647808&as=1420516769&t=1&tk=1&i=1 - Tvätta sminkborstar

0716170219028 - Tvätta sminkborstar

+ Stort plus för att det är en sprayflaska

– Kan vara svår att hitta i butik men finns att beställa hos Kicks

Dior Brush Cleansert?a=1179647808&as=1420516769&t=1&tk=1&i=1 - Tvätta sminkborstar

33489011465482 - Tvätta sminkborstar

+ För att den rengör borstarna utan att torka ut dom 

– Tyvärr ett ganska högt pris men ger en lyxig känsla! Blir din för 230 kr hos kicks

Hur tvättar man sminkborstar ? 

Om man istället vill göra sin rengöring av sminkborstar billigare än att köpa någon av sprayerna ovan går det också bra att använda produkter man redan har hemma. Något som kan vara värt att tänka på om man funderar på hurvida man ska slå till på en rengöring eller inte är att dessa produkter verkligen är anpassade efter det. När man t.ex. använder sig av diskmedel för rengöring av sina sminkborstar är ju inte detta anpassat efter dina sminkborstar och deras hårkvalité. 

Men, att rengöra syntetiska sminkborstar gör du enklast genom att följa dessa tre steg: 

  1. Först och främst – gör det regelbundet! Jag tycker allra minst 1 gång per vecka om du använder borstarna ofta, annars iallafall var 2-3:e vecka. Tänk vad mycket bakterier som hinner växa i borstarna annars! 
  2. Skölj borstens huvud med ljummet vatten och ta en liten mängd diskmedel i din handflata. Pressa och vrid sedan runt borstens hår i din handflata i diskmedlet.
  3. Skölj sedan av borstens huvud tills du ser att vattnet som rinner undan är klart, dvs inte innehåller spår av massa gammalt smink längre 

Tvätta sminkborstar med äkta hår 

Precis som med ditt eget hår så ska du alltså tvätta dessa med schampoo istället för med rengöringsmedel eller diskmedel. När du ska rengöra sminkborstar av äkta hår följer du stegen ovan men du använder alltså istället då schampoo för diskmedel. Men om du är i stadiet att du ska köpa nya sminkborstar någon gång, försök då istället att välja syntetiska borstar för djurens skull! Veganskt smink är någonting fler och fler väljer, och då byter man oftast ut även borstarna med. Läs mer om veganskt smink hos mig. 

sminkborstar 1 2017 10 31 194017 - Tvätta sminkborstar

 

Torka sminkborstarna efter rengöring på rätt sätt! 

Låt absolut aldrig dina sminkborstar stå upp i ett ställ efter rengöring. Detta kommer leda till att du förstör dina sminkborstar mycket snabbare. Det bästa sättet att torka borstarna på efter du tvättat dom är att låta dom ligga ner ett par timmar tills dom är helt torra. Låter du sminkborstarna stå upp finns det tyvärr en stor risk att du förstör limmet inuti borsten som alltså håller ihop den. Det vill man ju verkligen inte!