Smink i handbagage – vad är det som gäller?

När man ska ut och resa kan det vara skönt att kunna ha med sig smink i handbagage. Kanske för att kunna fixa till sminket före, under eller efter flygningen eller helt enkelt för att man är orolig att smink i incheckat bagage ska gå sönder eftersom vi alla vet att flygplatspersonal sällan är jätteförsiktiga med resväskorna.

Om man vill ha sitt smink i handbagage är det en del grejer man behöver tänka på, allt får helt enkelt inte följa med och ibland får man bara rensa ut så att man får med sig de viktigaste favoritprodukterna. De olika flygbolagen har olika regler när det kommer till förpackningar, mängd vätska och andra restriktioner så med denna guide vill vi säkerhetställa att ditt smink i handbagaget får följa med och kommer fram i gott skick. 

Till och från Sverige – reglerna för make up i handbagaget

Enligt transportstyrelsen så klassas all mat och dryck som vätska, så den typen av innehåll får du het enkelt skippa i ditt handbagage. Men de har på ett bra sätt kategoriserat upp diverse skönhetsartiklar så att man enkelt vet vad man får ta med sig och inte. Här har vi samlat listan åt dig! 

Obs!

Du får alltid ha med dig vätskor under 100ml i handbagaget, dessa måste dock förpackas i en genomskinlig plastpåse som rymmer max 1 liter. 

Packa smart

Man får med sig mer än vad man tror i en genomskinlig 1 liters påse! Ta med de viktigaste flytande produkterna och låt resten checkas in.

Föremål

Deodorant (stick)

Deodorant (roll-on)

Foundation

Hårmousse/spray

Läppglans

Läppstift eller cerat

Mascara

Puder

Våtservetter (t.ex. makeup remover)

Ögonskugga (fast form)

Ögonskugga (flytande)

Godkänt i handbagage

Ja
 
Nej
 
Nej
 
 Nej
 
Nej
 
Ja
 
Ja
 
Ja
 
Ja
 
Ja
 
Ja
 
Nej

Godkänt i incheckat

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Att packa smink i handbagage – tänk på detta

  • Vätskor och smink som klassas som vätska får bara hänga med i handbagaget i en behållare som maximalt rymmer 100ml. Har du t.ex. en setting spray som är 250ml stor men endast är halvfull kommer du tvingas slänga den i kontrollen. Köp istället mindre reseförpackningar och häll över din setting spray eller vilken produkt det nu gäller i för att slippa riskera att få kasta någonting.

  • Alla sminkprodukter du vill ha med dig i handbagaget som av transportstyrelsen klassas som vätska måste helt enkelt få plats i en genomskinlig 1 liters påse. Vi rekommenderar att använda zip-påsar på 1 liter som går att stänga. Dessa kan du köpa själv i butik eller på nätet, eller så passar du på att ta med dig en extra hem efter nästa flygning.

  • Du får bara ha med dig en 1 liters påse med vätska i ditt handbagage så var selektiv med vilka produkter som måste få åka med.

  • Packa resterande smink så som puder och andra torra, pressade produkter på ett bra sätt i en bra neccessär! Du vill inte råka riskera någonting medans du springer mellan terminaler och flyg, även om du har neccessären med dig i handbagaget.  

Packa ditt smink i handbagage i en genomskinlig necessär

Dels, om någon produkt skulle gå sönder eller börja läcka är de betydligt enklare att rengöra men framförallt så slipper du packa upp hela din necessär vid en eventuell kontroll, man ser snabbt innehållet genom necessärens plast och på så vis kan du resa vidare snabbt och smidigt!

Lämna en kommentar