Lägga ögonskugga – en guide för nybörjare

Att lägga ögonskugga kan kännas komplicerat för många, men det behöver det inte vara! När man ska applicera ögonskugga kan man göra det enkelt för sig eller testa på någonting mer avancerat. Oavsett vilken look du är ute efter så kan du applicera dessa sminkknep till vilken ögonskugga eller sminkning som helst. Om du behöver tips på vilken ögonskugga du ska välja tipsar vi dig att läsa våra tidigare inlägg om  ögonskugga till gröna ögon och ögonskuggspaletter för blåa ögon!

Bra sminkborstar är A & O för att lyckas

Det är viktigt att man använder sig av bra och rena sminkborstar när man ska sminka sig. Läs gärna vår guide om att tvätta sminkborstar om du vill veta mer om just det. Bra sminkborstar behöver inte nödvändigtvis vara dyra, det går att fynda riktigt bra sminkborstar till bra pris. Du behöver inte speciellt många sminkborstar för att lägga ögonskugga snyggt, utan det är tre sorters sminkborstar du behöver. 

ögonskuggsborstar för nybörjare - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

Prisvärda och bra ögonskuggsborstar för nybörjare från Real Techniques.

1. En kompakt borste

Till att börja med så behöver du en lite mindre kompakt borste för applicering av ögonskuggan. Den får gärna vara platt och lite rundad. 

2. En fluffigare borste

För att blanda ut och blanda ihop ögonskuggorna behöver du en fluffigare, rund borste. En blending brush. En borste som är för hård kommer inte att kunna blanda ut ögonskuggorna ordentligt. 
 

3. En borste för att använda under ögat

De tidigare två nämnda ögonskuggsborstarna kan bli lite för stora för att applicera ögonskugga under ögat, därför är det bra med en lite mindre borste för just det. 

Tips på sminkborstar för ögonskugga

1. En kompakt borste

Skärmavbild 2020 04 08 kl. 13.56.00 272x182 - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

2. En fluffigare borste

Skärmavbild 2020 04 08 kl. 13.55.51 272x182 - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

3. En borste för under ögat

Skärmavbild 2020 04 08 kl. 13.56.10 272x182 - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

Såhär ska du lägga ögonskugga steg för steg

 1. Applicera ögonskuggsprimer.

Vi rekommenderar Urban Decay’s ögonskuggsprimer. Vad gör primern tänker du kanske? Den fungerar lite som ett lim för ögonskuggan och gör att den håller sig på plats på ögonlocket i många timmar, utan att ramla ner under ögat eller försvinna bort. Detta kommer också göra din ögonskugga mer rättvisa då en bra primer tar fram färgerna bättre ur skuggan och får dem att verkligen nyttja sin pigmentering. 

Om man har mer mogen hy kan man använda ögonskuggsprimer med anti-age och sedan ta lite puder för att fästa primern, på så sätt slipper man att ögonskuggan lägger sig i rynkor och veck. 

med eller utan ögonskuggsprimer 1024x1024 - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

Skillanden mellan att inte använda ögonskuggsprimer och att använda det

2. Välj din ögonskuggspalett

Det enklaste som nybörjare är att välja en ögonskuggspalett med tre färger, så som Smashbox trio paletter. Det finns många bra baspaletter, är man nybörjare kan det kännas tryggt att börja med jordnära färger som brunt och terrakotta. Välj färger som du känner dig bekväm i! Du vill gärna ha en palett som har en ljusare färg, en mitt-emellanfärg och en lite mörkare färg. 

3. Börja med att fästa primern. Detta gör du genom att ta lite av den ljusaste färgen, eller den färg som är mest lik din hudfärg, i paletten med din fluffigare borste. Se till att du fäster primern extra noga i vecket av ögonlocket. 

4. Applicera den mörkaste ögonskuggan. Lägg den mörkare ögonskuggan i utkanterna av ögonlocket med den platta borsten. Knepet är att trycka eller pressa på ögonskuggan på ögonlocket i det här första steget. 

5. Blanda ut den mörka skuggan. Ta den fluffiga borsten och blanda ut den mörka ögonskuggan med cirkulära rörelser. Du vill blanda ut färgen mot mitten av ögat. Blanda ut noga tills det inte är några skarpa kanter kvar. 

6. Ta den näst mörkaste skuggan i creasen, alltså vecket av ögonlocket, använd den fluffiga borsten. Applicera lite åt gången med cirkulära rörelser och bygg upp till önskad pigmentering eller mörkhet. Se till att blanda ihop det med det mörkaste i kanterna med. 

7. Applicera den ljusaste skuggan. Lägg ljus ögonskugga med din plattare borste med samma teknik som i steg 4 i mitten på ögonlocket. Är du ute efter en festligare look kan du lägga lite glittrig ögonskugga i mitten på ögonlocket. 

8. Lägg ögonskugga under ögat. Använd din mindre ögonskuggsborste till att lägga ögonskugga under ögat med, beroende på vilken look du är ute efter kan du ta den mörkaste eller näst mörkaste färgen. 

9. Spraya settingspray. Använd en settingspray när du är färdig för att din sminkning ska hålla så länge som möjligt. Vi gillar Anastasias setting spray som ger ett snyggt glow i hela ansiktet. 

Tips på snygga ögonskuggspaletter 2020

Vilken ögonform har du?

Allra bäst blir det om man lägger ögonskugga utifrån sin egen ögonform. Våra knep funkar såklart för alla men eftersom allas ögonform är olika så behöver man applicera lite olika beroende på sin ögonform. 

Hur vet man vilken ögonform man har egentligen? Givetvis ser alla ögon olika ut och därför har man ofta en kombination av ögonformer men att det kanske lutar lite mer åt nått håll. Då kan man iallafall utgå från det och som nybörjare kan det underlätta vid applicering av ögonskugga att veta vilken ögonform man har. FÄRG har skapat en bra guide där man kan ta reda på sin ögonform.

 

t?a=1333502033&as=1420516769&t=1&tk=1&i=1 - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

Vad är hooded eyes?

Med hooded eyes menas det att om du står framför en spegel och kollar rakt fram så döljs globlinjen och/eller ögonlocket helt eller delvis av hängande hud. Det kan också vara brynbenet som bidrar till detta. Denna typ av ögonform kan vara lite svårare att sminka för en nybörjare. Det behöver såklart inte vara det men det kan kräva lite mer övning. 

När man ska sminka hooded eyes, snåla inte med puder och skugga! Du vill få dit det ordentligt så att de verkligen håller sig på plas. Lägg ögonskugga lite högre upp på ögonlocket också så att de syns i globlinjen ändå. Då minskar du också intrycket av att globlinjen är dold.

hooded eyes - Lägga ögonskugga - en guide för nybörjare

Lämna en kommentar