Celluliter – vad är celluliter & varför får vi dom

Små gropar i ben och rumpa är någonting som de allra flesta drabbas av. Ändå är det någonting som många tycker är väldigt jobbigt och en stor skräck för framförallt många kvinnor. Någonting som kan vara värt att tänka på är att närmare 90% av alla kvinnor i västvärlden drabbas av celluliter på ett eller annat sätt. Att ha celluliter är verkligen ingenting dåligt – det är bara mänskligt! 

Vad är celluliter?

Kort och gott så är det ojämn hud. Detta orsakas av fett som pressas mot bindväven som omger våra fettceller. Det i sin tur skapar som en utbuktning av cellerna – vilket skapar den gropiga effekten. I många fall har celluliter visat sig vara genetiskt så ett tips om du misstänker att du kommer få celluliter och vill jobba förebyggande är att titta på hur andra kvinnor i släkten ser ut. Celluliter kan man få överallt på hela kroppen förutsatt att det finns underhudsfett, men framförallt på kroppsdelar där kvinnor p.g.a. kvinnliga könshormoner lägger på sig mer fett än män. 

Produkter mot cellulitproblem

Varför får man celluliter?

Som tidigare nämnt så kan det bero på genetiken, att man har ärvt anlaget för att få celluliter. Men det beror också på andra saker så som dålig blodcirkulation, ohälsosam kost eller hormonella rubbningar. Redan när hormonerna drar igång i kroppen i tonåren drabbas en hel del kvinnor av celluliter. I samband med det är det även många kvinnor som börjar med hormonbaserade preventivmedel så som p-piller och spiral. Denna hormonrubbning kan också leda till celluliter för kvinnor. 

De vanligaste anledningarna till varför man får det:

  • Anlag man ärvt
  • Hormoner/rubbningar i hormonerna
  • Dålig kost
  • Lite eller ingen motion
  • Dålig blodcirkulation i kroppen
  • Övervikt